مراحل پيش از شروع پروژه ( پیش ساخت ) و نقش مطالعات ساختمانی در طراحی و اجرا

پیش ساخت چیست؟

در هر شغل ساختمانی، مرحله‌ای از برنامه‌ریزی وجود دارد که در این صنعت با عنوان “پیش ساخت” شناخته می‌شود. این مرحله ابتدایی، برنامه‌ریزی و تعیین پروژه برای تیم اجرا وكارفرما است. ما آنچه را که قبل از شروع اجرای پروژه انجام می‌­شود، در این مقاله بررسی می‌کنیم. ضمن اینکه شما با مطالعه این مقاله در خصوص پروژه‌های ساختمانی بسیار آگاه‌­تر خواهید بود.

این مرحله برنامه‌ریزی قبل از فاز اجرایی پروژه، نقش مطالعات سازه‌ای را در طراحی و اجرا كه بسيار حياتي است، بيان مي­‌كند كه شامل تعریف پروژه، شناسایی موارد مختلف، برنامه‌ریزی، برآورد هزینه و تجزیه و تحلیل نیازهای شغلی است. كارفرما ممکن است در این مرحله، متوجه شود که پروژه دارای یک ­سری مشکلات است. به عنوان مثال: فضایی که انتخاب شده است مناسب نیست. يا پروژه هزینه‌‌بر خواهد بود و… كه درنهایت در صورت موافقت كارفرما و پیمانكار پروژه قابل اجرا است. سپس پیمانکار هزینه و برنامه زمان‌بندی پروژه ساخت را در اختیار كارفرما قرار می­‌دهد.

در این مرحله كه قبل از شروع فاز اجرایی کار است، به تیم ساختمانی طرح و برنامه مشخصی داده مي‌­شود که موارد را پیگیری و دنبال کنند تا پروژه به موفقیت برسد. این فرایند به كارفرما کمک می­‌کند قبل از اینکه متعهد به انجام هر کاری شود، پروژه را بهتر درک کند. موفقیت پروژه اغلب به این مرحله بستگی دارد، قبل از اینکه حتي يك آجر گذاشته شود!

پیش‌ساخت

اگر كارفرما از پیمانکار راضی نباشد، یا اگر پروژه به دلیل هزینه یا مطالب مختلف برای كارفرما عملی نباشد، یا اطمینان خاطر نسبت به کارفرما را نداشته باشد و… در این صورت قبل از شروع هرگونه کار اجرایی از پروژه جلوگیری می­‌شود.

فرآیند پیش‌ساخت و مطالعات ساختمانی در طراحی و اجرا برای موفقیت کل پروژه ساختمانی بسیار ضروری است. همچنین به عنوان مرحله طراحی نیز شناخته می‌شود. مدیران ساخت ‌وساز، تصور درستی از پروژه را برای كارفرما تشکیل می­‌دهند. تیمی را برای انجام کار جمع می­‌کنند. یک استراتژی و برنامه ایجاد می‌­کنند، درک درستی از اهداف تجاری مالک ایجاد می­‌کنند و پروژه را با هم تطبیق می‌دهند.

ارزیابی مهندسی

در این بخش از مرحله پیش‌ساخت، پیمانکار باید شرایط موجود، فضا یا محل ساخت را بررسی کند و بفهمد چه کارهایی باید برای پروژه لازم است كه انجام شود. این بررسي شامل اجزای مختلف مانند سیستم­های برقی، لوله‌کشی و سیستم‌های تهویه مطبوع برای اطمینان از عملکرد آنها در ساخت است. كه در غير اين صورت بايد اصلاح يا راه‌اندازي شوند.

مهندس طراح ساختمان

مهندس طراح موظف است قبل از هر كاري، علاوه بر مطالعات ساختمانی در طراحی و اجرا، شرايط پروژه را بررسي كند. از جمله مطالبي كه بايد از قبل به آن توجه كرد در اينجا عنوان مي­شود:

  • شرايط اقليم و آب ‌وهوا
  • ساختمان‌هاي كناري
  • موقعيت مكاني
  • نوع بافت زمين
  • قابليت اجرا

طراح ساختماني با مطالعه و بررسي موارد ذكر شده و… در نهايت طرحي مناسب فضاي پروژه ارائه مي­‌كند. يك مهندس طراح، فضاهاي ساختماني را باتوجه به سليقه كارفرما و طبق قوانين و ضوابط ساختماني طراحي مي‌كند. لازم به ذكر است، گروه طراحي موظف هستند كه نقشه‌هاي طراحي و اجرا و تمامي مراحل پيگيري پروژه را انجام دهند. همان­طور كه ذكر شد يكي از مهم‌ترين نكاتي كه بايد به آن توجه كرد، قابليت اجراي طرح است كه جزو وظايف گروه طراحي پروژه است. لازم است هنگام ساخت، کیفیت محیط داخلی یک ساختمان در نظر گرفته شود. کیفیت محیط داخلی تأثیر قابل‌توجهی بر سلامتی، آسایش و بهره‌وری سرنشین دارد.

ساختمان‌های پایدار خانه‌ها را قادر می­‌سازد، تا از منابع طبیعی بیش از منابع ساخته شده توسط بشر استفاده کنند. مانند حداکثر میزان نور طبیعی در روز که در هزینه‌های برق صرفه‌جویی زیادی می­‌کند و علاوه بر این اثرات مثبت روانشناختی نور خورشید را نیز به همراه خواهد داشت. ساختمان‌های پایدار همچنین تهویه مناسب و کنترل رطوبت را فراهم می‌­کنند. و همچنین عملکرد صوتی را بهینه می‌سازند. ضمن اينكه طراح ساختمان بايد به صرفه‌جويي در مصرف انرژي در مراحل مختلف پروژه توجه داشته باشد.

مقالات مرتبط

مهندسی ارزش ( Value Engineering ) در ساخت و ساز

مهندسی ارزش یا Value Engineering به یک فرایند سیستماتیک با هدف افزایش ارزش یک محصول اشاره دارد. تمرکز این فرایند بر بهبود عملکرد و در عین حال پایین نگه داشتن هزینه‌ها است. مهندسی ارزش که گاهی به آن “تحلیل ارزش” نیز می‌گویند، شامل تیمی از طراحان و مهندسان است که برای تجزیه و تحلیل هر مرحله از پروژه برای اطمینان از حداکثر ارزش گرد هم می‌آیند.

7 مرحله برای بسته شدن پروژه به‌صورت موفقیت‌آمیز

از بین تمام مراحل یک پروژه ساخت و ساز، مرحله پایانی و بسته شدن معمولاً بیشترین تاخیر را ایجاد می‌کند. بسته شدن پروژه، تکمیل موفقیت آمیز یک پروژه و انتقال نهایی دارایی‌ها به کارفرما است. این مرحله شامل نظارت شدید برای اطمینان از آماده بودن پروژه است، مانند بررسی مشخصات، جمع‌آوری اسناد و بستن قراردادهای موجود برای اجاره تجهیزات یا پیمانکاران جزء.

پروژه سد ایلیسو ( ilisu )، چالش‌ها و پیامدهای آن

ایلیسو ( ilisu ) را باید یک مورد آزمایشی برجسته برای انسجام سیاست بین آژانس‌های اعتبار صادراتی و مؤسسات توسعه دوجانبه و چندجانبه در نظر گرفت. آیا دولت‌های کشورهای OECD پروژه‌ای را تأمین می‌کنند که ابتدایی‌ترین دستورالعمل‌های مالی توسعه را که آنها به طور جمعی ایجاد و تأیید کرده‌اند را نقض می‌کند؟ این یادداشت دیدگاه سازمان های غیردولتی را در مورد این سوال ارائه می دهد. مقایسه پروژه Ilisu با دستورالعمل ها و مقررات بانک جهانی و کنوانسیون سازمان ملل متحد به عنوان ضمیمه پیوست شده است.

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *